Изминаха почти 20 години, откакто Скулптра® за първи път беше одобрена за естетична употреба в Европа и през това време са използвани повече от 4 милиона флакона. Въпреки че нивата на удовлетвореност на пациентите от продукта са изключително високи, възникнаха и останаха редица митове относно начина на действие, страничните ефекти и оптималния метод на разтваряне.

В настоящата статия целим да адресираме тези митове, да покажем науката зад тях и да коригираме често срещаните погрешни схващания около продукта. В допълнение, в статия представяме снимки преди и след поставяне на Скулптра, които служат като доказателство за дълготрайните резултати, които носи този продукт.

 

Какво е Скулптра (Sculptra®) и как работи?

Sculptra®, известен на научната сцена като поли-L-млечна киселина (PPLA), е иновативен колагенов биостимулатор, който стъпва на границата между естетичната медицина и биохимията.

Под повърхността на кожата той разкрива своята уникална способност да коригира хлътвания (бръчки, гънки, белези) и възстановява изчезналия обем в областта на лицето и други части на тялото.

Вместо да фокусира върху временното запълване на бръчките и линиите, Скулптра (Sculptra®) работи, като стимулира естествения процес на обновяване на кожата в тялото, подпомагайки производството на колаген тип I.

Важно! Колаген тип I е основният структурен компонент на кожата.

Колаген тип 3 играе роля в процесите на заздравяването и възстановяването.

След 20 годишна възраст, кожата губи по 1% от колагена на година.

Скулптра може да помогне да си възстановите младежкия овал, дори ако губите колаген от десетилетия!

 

Какви са очакваните резултати от Sculptra® и колко време траят те?

Ако процедурата се извърши правилно, пациентите, отбелязват, че лицето им е започнало да изглежда с 5-10 години по-младо, бръчките са изчезнали и тъканите са станали по-обемни в зоните на поставяне на продукта.

Един от митовете свързани с употребата на Скулптра е, че отнема много време, за да видите резултати от процедурата.

За разлика от филърите с хуалуронова киселина, които имат незабавен видим ефект, Скулптра действа като стимулира увеличаването на собственото производство на колаген на пациента, осигурявайки фин обем и лифтиране. Това е постепенен, но дълготраен процес. Промени в метаболитните пътища се наблюдават в рамките на 2 до 3 седмици след първата процедура, със значително повишена експресия на колаген и РНК. Промени на тъканно ниво се наблюдават скоро след това, като проучване, показва, че пациентите демонстрират 66 % увеличение на колаген тип 1 само след 3 месеца след първото третиране.

поставяне на склуптра

Значителни промени се наблюдават и в оценките на скалата за оценка на бръчките от 3 седмици след последната процедура и тези подобрения продължават повече от 2 години.

Т.е Скулптра започва да действа веднага след поставяне, но видимите резултатите се изграждат постепенно, и могат да продължат повече от 2 години!

Важно! 80% от анкетираните жени са доволни от резултатите си повече от 2 години след последната им процедура Скулптра,  и споделят че предпочитат постепенни резултати, които траят по-дълго във времето пред незабавни резултати, които продължават 12 месеца.

Снимки преди и след поставяне на Скулптра

Преди и след Склуптра
Преди и след Склуптра
Преди и след Склуптра

Колко процедури са необходими за постигане на оптимални резултати?

За постигане на оптимални резултати със Скулптра (Sculptra®), обикновено се препоръчват от 2 до 3 процедури, извършвани в интервал от три до четири месеца.

Конкретният брой на процедурите обаче може да варира в зависимост от началното състояние на кожата, целите на пациента и индивидуалната реакция към продукта. Резултатите от Sculptra се развиват постепенно и може да продължат до две години или повече след завършване на цикъла от процедури.

 

Цена на процедурата Скулптра (Sculptra®)

Скулптра (Sculptra®) определено не е най-бюджетният вариант за корекции на лицето, но но резултатът от нейното използване е дълготраен, а ефектът надхвърля много от очакванията на пациентите.

Нейната цена, в зависимост от проблемите, които се решават (т.е от нужното количество продукт, което се въвежда) варира от 800-900 лв. до 1800 лв.

 

Какви са препоръките за домашна грижа след процедурата?

  • Масажирайте с умерен натиск третираната зона в продължение на 5 минути, 5 пъти на ден в продължение на 5 дни след процедурата

(Важно! Използвайте хидратиращ крем, за да намалите триенето при масажиране)

  • В рамките на първите 24 часа след процедурата приложете пакет с лед или лед, увит в кърпа (избягвайте да поставяте лед директно върху кожата си) върху третираната зона, за да спомогнете намаляването на отока
  • Можете да нанесете грим няколко часа след процедурата със Скулптра, ако няма усложнения (например отворени рани или кървене)
  • Избягвайте излагане на слънце и UV слънчеви лампи, докато отока и зачервяването изчезнат.
  • Избягвайте сауна/парна баня за 24 часа
  • Избягвайте физическо въздействие върху зоната за корекция (не драскайте, нагрявайте, търкайте с кърпа).

 

Вярно ли е че Скуптра не се различава от хуалуроновите филъри?

Въпреки, че Скуптра и хиалуроновите филъри са много ефективни при добавяне на обеми за създаване на по-младежки вид, те постигат тези резултати чрез съществено различаващи се механизми на действие.

Филърите физически заемат пространството под тъканта, за да изгладят линииите, гънките и бръчките, осигурявайки незабавни резултати. Скуптра действа като стимулира фибробластите да създават нови колагенови влакна, което се случва по-постепенно.

Биопсиите, взети след терапии със Скулптра, показват, че тъй като самият продукт се разгражда в кожата и се реабсорбира, има придружаващо постепенно врастване на колаген тип 1, като новите колагенови влакна осигуряват структура, еластичност и обем на кожата.

 

Вярно ли е, че всички пациенти получават нодулу (възли) след Скулптра?

Образуването на нодули (възли) е може би най-разпространеният мит около употребата на Скуптра.

Произхожда от ранен опит с продукта, където препоръчителният обем за разтваряне е само 3 мл. След 20 години опит и лабораторни тестове, е установено, че чрез увеличаване на обема за разтваряне до 9мл., рискът от възли е намален до под 1%, като същевременно се постигат отлични резултати.

Освен това тези възли, които обикновено се образуват са невъзпалителна реакция и се причиняват от натрупване на продукта. В повечето случаи са невидими, безсимптомни и преминават спонтанно.

 

При кои пациенти не трябва да се използва Скулптра?

Скуптра не трябва да се използва при пациенти с анамнеза или чувствителност към образуване на келоиди или хипетрофични белези, тъй като тези пациенти могат да имат прекомерна реакция към продукта.

Освен това, както повечето други инжекционни терапии, процедурите със Sculptra (Скулптра) търпят отлагане в остри стадии на инфекции, както и при наличие на локални възпаления в третираната област.

 

Вярно ли е, че не е възможно да използвате хиалуронова киселина и Скулптра едновременно?

Това също е един „криворазбран“ мит.

Хиалуроновите филъри и Скулптра могат да се използват при един и същи пациент, но продуктите не трябва да се инжектират в една и съща зона/равнина и в един и същ ден.

В днешно време, все повече терапевти препоръчват използването на бистимулатори като Скулптра и хиалуронови филъри, за постигане нуждите на своите пациенти.

Въпреки, че не е известно взаимодействие на продуктите, процедурите за последваща грижа на двата типа продукти се различават и затова не се препоръчва употребата им в една и съща зона по едно и също време на процедуата.

Например: „След процедура със Скулптра кожата трябва незабавно да се масажира, за да се осигури равномерно разпределение на продукта. При хиалуроновите филъри, масажирането на зоната след инжектиране може да доведе до изместване на продукта, което би повлиява неблагоприятно върху търсения резултат.“

Най-добрата практика е да изчакате 2-3 месеца след последната процедура със Скулптра, преди да използвате хиалуронов филър в същата област. До този момент Скулптра ще е стимулирала производството на нов колаген в зоната, позволявайки на специалиста да прецени точно къде да разпредели хиалуроновия филър. (по този начин се минимизира рисак от „свръхкорекция“)

Хиалуроновите филъри и Скулптра могат да се ползват при един и същи пациент, в различни зони в един ден ( например: Скуптра в бузите и слепоочията и хиалуронов филър в устните), без да съществуват опасения за взаимодействие между продуктите.

Може да обощим, че Скулптра открива нови хоризонти в естетичната медицина, акцентирайки върху естественото подмладяване на кожата. Вместо да предоставя временни решения или моментални корекции, той се фокусира върху стимулирането на телесните процеси на регенерация и възобновяване. В ръцете на компетентен специалист, Sculptra е стъпка към естествена и уверена визия.